Desember (2008)

SOLO-CD
Etter 13 Dollie-plater, medvirkning på minst 30 andre plater, utallige konserter og TV-opptredener, sceneroller og prosjekter, kom Benedicte Adrian omsider med sin første solo-CD. Den fikk navnet “Desember”, og var å finne i alle landets musikkbutikker fra 17. november 2008.

Her forteller Benedicte Adrian selv om hvilket forhold hun har til de ulike sangene på juleplaten “Desember”:

KYRIE

Se i nåde til oss. Jeg elsker å lage melodi til latinske messetekster. Så mystisk. Så stort.

THE LONELIEST NIGHT OF DECEMBER

Ensomheten er aldri så tung å bære som akkurat i feststemte desember… Dette er den første sangen jeg har komponert i samarbeide med mine tre produsenter på dette albumet. Jeg håper det ikke blir den siste.

GOD REST YE MERRY, GENTLEMEN

Uhøytidelig og fengende melodi. Teksten er en av de eldste julesangene som er bevart. Antakelig fra 1400-tallet. Den første sangen vi spilte inn til dette albumet, og den siste vi gjorde ferdig. De enkleste er ofte det vanskeligste.

CANTIQUE DE NOEL

desember 1914 er det våpenhvile ved fronten Frankrike/Tyskland. En fransk soldat reiser seg opp og synger Adams julesang., eller “O helga natt”, som vi best kjenner den som i Norge. De som var der har aldri kunnet glemme dette øyeblikket. Uten akkompagnement, helt enkelt og rett fram. Så lett å forstå. Vi vil ha fred.

DET ØNSKER JEG MEG (GOD JUL)

Teksten sier vel alt. Hva er en god jul for deg?

LE MANEGE

Livet er som en tur på karusell. Jeg synger på originalspråket, men har valgt å la barna mine synge med meg. Det gir sangen et slags julepreg. Den bare måtte med.

MIDT I HÅRDEST VINTER

Til minne om Svein Møller. Opptak til Nordstrand kirkekor. Dirigenten ble brått revet bort. 4 barn mistet sin pappa, og min kjære skolevenninne fra gymnaset mistet sin mann. Takk til koret for tillatelse til å bruke dette opptaket. Min stemme er lagt til i ettertid.

TOUCHED BY AN ANGEL

Jeg fikk lyst til å skrive en julesang i en slags Disney-ånd. Mysteriet er så ufattelig. Hva med Josef?

WALKING IN THE AIR

Dette er sangen som gjorde at jeg ville lage en juleplate. Det finnes ennå sanger og stemninger som ikke er oppbrukte. Denne er overjordisk.

DEILIG ER JORDEN

Min avdøde kollega, Jan Werner Danielsen, lærte meg at ingen julekonsert er komplett uten denne sangen. Med all respekt har jeg dristet meg til å lage et nytt omkved som et slags refreng.

HARK! THE HERALD ANGELS SING

Som sopran er dette en av de mest tilfredsstillende julesangene å synge. Englene kan ikke bare ha sunget, de må nærmest ha ropt ut det glade budskap!

BENEDICTUS

Trond Hallstein Moe fant denne sangen til meg. Jeg heter tross alt Benedicte. Den velsignede. Rock og opera er min egen vri.

ANMELDELSER:

Gudbrandsdølen dagningen 04.12.08: “Åpningen med den selvkomponerte «Kyrie» er en strålende aperitiff i en velsmakende meny i floraen av juleplater. Ikke bare er Adrian bildeskjønn; hun synger særdeles godt og ser ut til å funnet seg sjøl musikalsk.“

Aftenposten 29.11.08: “Veteranen Adrian har en fløyelsmyk stemme som kler det meste. Akkurat det siste prøver hun ut her også: Gammelt og nytt, tradisjonelt og eget, på norsk, engelsk og fransk.“

Tønsbergs blad 27.11.08: “Der hvor hun faktisk kommer aller best til sin rett, er åpningssporet “Kyrie”. Her sitter settingen helt perfekt og underbygger Adrians stemme på en praktfull måte.“

VG 26.11.08: “Her viser Adrian sin store stemmeprakt, og vi får høre Benedicte Adrian synge både på fransk, norsk, engelsk og latin. Vakkert, vakkert! Albumet er ikke noen tradisjonell juleplate, med en mørketidsplate med noen julesanger.“

Romerikes blad 25.11.08: “Adrian skaper mest nærhet når hun synger rett fram, som i “Le Manege” og på høydepunktet “Cantique de Noel”. (…) Adrian synger fire språk, arrangementene er varierte, og det gjør plata interessant: Den formidler ikke bare én stemning, det gjør den verdt å lytte til.“

Fredrikstad blad 25.11.08: “Adrian har laget en trivelig, stemningsfull og allsidig juleplate som garantert vil skape lun høytidsstemning i de tusen hjem. (…) Platens vakreste melodi i mine ører er en engelsk julesang som i norsk språkdrakt er blitt hetende “Midt i hårdest vinter”.”

Bergensavisen 19.11.08: “….hun har en glassklar sopran som fremdeles kan skape frysninger, som i Marias sang i «Touched By An Angel» eller tegnefilmlåten «Walking In The Air».“

Dagbladet 18.11.08: “Symptomatisk nok er avslappede “Le Manege”, med barna Viktor og Alexia som korister, og nedstrippede “Midt i hårdest vinter” platas to beste spor“.

Musikkavisen 16.11.08: “Vakre “Walking In The Air” fra filmen “The Snowman” passer så absolutt inn i dette konseptet; meget vakkert og stemningsfullt fremført. Dette er skivas absolutte høydepunkt etter min smak.“