Benedicte Adrian

Norsk sanger (sopran), artist (Dollie de Luxe), komponist og tekstforfatter.
Født: 22. oktober 1963 i Oslo.

Benedicte Adrian startet karrieren som 15- åring, sammen med barndomsvenninnen Ingrid Bjørnov. Deres versjon av Abba-låten ”Summer Night City” ble spilt på NRK radio i programposten ”Lydbåndmix”, noe som resulterte i plate-kontrakt med dB-records.

Januar 1979 gjestet de programmet ”Halv-sju” på NRK TV, og i 1980 ble Benedicte og Ingrid lansert på det norske markedet under navnet ”Dollie”. Albumet ”Første Akt”, solgte til Gull (50.000 eksemplarer) og jentene mottok Spellemannprisen for ”Beste POP album” som de yngste vinnere noensinne. Allerede fra starten av skrev Benedicte og Ingrid musikken selv.

Benedicte gikk musikklinjen ved Manglerud videregående skole 1979-1982 og hadde Jartrud Ringdal som lærer i hovedfag sang (opera). Rett etter endt skolegang bar det til Japan for å lansere ”First Act”. Året etter ble ”Dollie’s Diary” utgitt.

Under årene Benedicte samarbeidet med Ingrid Bjørnov, ble det utgitt 5 originale album i pop-sjangeren: ”Første Akt” (1980), ”Dollie´s Dagbok” (1981), ”Rampelys” (1983), ”Dollie de Luxe” (1984) og ”adrian/bjørnov” (1999). Albumet ”Rock vs Opera” (1985) var et prosjekt hvor Benedicte og Ingrid blandet rockeslagere med operasvisker på en original måte. Dette slo an også utenom Scandinavia. Til sammen har Benedicte og Ingrid skrevet musikk til 4 musikaler. Det ble utgitt 3 album fra ”Which Witch” (1987 – 1992), og albumet ”Prinsessens utvalgte” fra musikalen ”Henriette den VIII- og hennes seks ekte menn” (1995). Klaus Hagerup skrev manus og tekst til musikalene ”Den Syngende Fr Detektiv”(første gang framført i 2001 i Fredrikstad) og ”Markus og Julie” (Trøndelag Teater i 2004) med musikk fra Adrian og Bjørnov, uten at de selv deltok i fremføringene.

Dollie de Luxe leverte Norges bidrag til Melodi Grand Prix (Eurovision Song Contest) i Luxembourg i 1984, med sangen ”Lenge Leve Livet”.

Sommeren 1985 turnerte Dollie de Luxe den franske riviera og vestkysten med Radio Monte Carlo. Singelen ”Queen of the Night/Satisfaction” fra albumet ”Rock vs Opera” hadde da solgt over 250.000 eksemplarer på det franske markedet.

I 1986 gjestet Dollie de Luxe Verdensutstillingen i Vancouver (Canada) med stor suksess. Expo Theatre måtte gjenåpnes, da kapasiteten ble sprengt på de første 3 konsertene (1500 seter.) Det ble 4 kvelder for et ellevilt publikum på 4000 personer per kveld i Expo Theatre, mens det hele ble toppet på verdensutstillingens ”Fairwell Party” for 34.000 tilskuere. Dollie de Luxe ble titulert ”The Big Discovery of EXPO ´86” av hovedorganisasjonen ved utstillingen.

I 1987 ble det Dollie de Luxe- turné i Canada, samt konsert i New York, ved The Barbican Centre (”Serious Fun Festival”). 1987 ble også året Dollie de Luxe hadde premiere på konsertversjonen av musikalen ”Which Witch” ved Festspillene i Bergen.
Ved siden av karrieren med Dollie /Dollie de Luxe, har Benedicte Adrian vært aktiv som solo-artist. Hun debuterte ved Den Norske Opera i 1988, som “Nattens Dronning” i Mozarts “Tryllefløyten”. Hun har også gjestet Bergen Oratoriekor med Bergen Filharmoniske Orkester ved fremførelser av Mozarts C-moll messe (radio-sendt på NRK).

I 1992 gjorde Benedicte debut i London West End, i rollen som Maria Vittoria i “Which Witch”. Denne rollen hadde hun tidligere gjort i konsertversjoner av musikalen i Norge, fra 1987 til 1991. Hun gjentok rollen i 1994, i den norske produksjonen i Holmenkollen.

Benedicte har den norske stemmen til Esmeralda i filmen “Ringeren i Notre Dame” (Disney) og Zippora i “Prinsen av Egypt” (Disney).

Somrene 1998-2002 spilte Benedicte rollen som Lucie i utendørs-operaen “Olav Engelbrektsson” på Steinvikholmen i Nord-Trøndelag.

Benedicte var Kristin Lavannsdatter i forestillingen ”Brødrene Dal og Vikingsverdets Forbannelse” i Tusenfryd Fornøyelsespark i 1997, sammen med Trond Kirkvaag (på storskjerm), Knut Lystad og Lars Mjøen. CD-en “Brødrene Dal på Vikingtokt” ble utgitt samme år. Opptak av forestillingen ble i 2010 lansert som spillefilm.

Benedicte medvirket på juleturnéen “Stille natt, hellige natt” i 2000, og på juleturné med Jan Werner Danielsen i 2002 og 2003. Sommeren 2002 opptrådte hun sammen med Jan Werner, Lisa Stokke og Kåre Conradi i “Back to Broadway”, åpningshowet til Oseberg Kulturhus i Tønsberg.

I 2004 spilte Benedicte rollen som Solveig i Ibsens/Griegs “Peer Gynt”, ved Gålåvannet i Gudbrandsdalen, med blant andre Svein Sturla Hugnes, Mari Maurstad og Kari Simonsen.

I 2006 bodde Benedicte i Frankrike, og her medvirket hun i operaen “Didos og Aeneas” ved flere fremføringer i Provence, Sør-Frankrike.

I 2007 stilte Benedicte Adrian som dommer i norske “Idol” på TV2, og fikk ros for sine konstruktive tilbakemeldinger. I ”Hvem tror du at du er” (NRK 2009) portretteres Benedictes slekt fra Nordland og Rogaland. I 2010 var Benedicte med i “Det Store Korslaget” på TV2 med “Team Benedicte”. Benedicte kom langt i TV3s ”Master Chef Celebrity” i sesong 4 i 2015, og deltok i ”Stjernekamp” på NRK i 2017. Benedicte er utfordrer i ”Camp Kulinaris” (TV3, 2021).

Først i 2008 var Benedicte klar med sin første solo-CD ”Desember”, som hadde jul som tema. Her har hun signert sangene ”Kyrie”, ”Det ønsker jeg meg” og ”Touched by an Angel”.

Benedicte skrev manus da hun og Ingrid spilte inn ”Mozart for de Minste” og ”Grieg for de Minste” for NRK Barneradioen på slutten av 80-tallet/begynnelsen av 90-tallet. Benedicte har også laget hørespillserien ”Ompalsine”, med selvskrevne fortellinger og sanger for barn. (NRK Barneradioen 2011).

Benedicte ga ut singelen “Full narkose” (Spotify) i 2014.

I 2020 gjorde Benedicte ”Helt Nedpå”-konserter med Aage Kvalbein på cello, og Gisle Haaland på tangenter. Konsertene inneholder nye sanger, på norsk, alle signert Benedicte Adrian. Disse sangene er forventet innspilt og utgitt i løpet av 2022.